Sıkça Sorulan Sorular

Karadağ’da şirket kurmak son günlerde yatırım yapmak isteyenlerin gündemini meşgul eden konuların başında gelmektedir.  Hem yeni bir ülke oluşu hem de Avrupa Birliğine girmesi kesin gözüyle bakılması ile Karadağ cazip bir ülke konumundadır. Ancak bu kadar avantajlı bir ülkede şirket kurmakla isteyenlerin aklında soru işareti olması da gayet normaldir. Zira yasaları, hayat şartları, sosyal ve kültürel yapısı farklı bir ülkede yatırım yapmak herkes için üzerinde detaylı düşünülmesi gereken bir konudur.

Bu yazımızda sizlerle birlikte Karadağ’da yatırım yapmak isteyen girişimcilerin sıkça sorduğu sorulara cevap arayacağız.  Yükümlü olduğunuz yasal zorunluluklardan karşılaşacağınız ekstra durumlara kadar sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Amacımız tatsız sürprizlere fırsat vermeden şirket kurulumunuzu sorunsuz halletmeniz için sizlere kaliteli bir hizmet sunmaktır.

Bize ulaşmanızın hemen ardından karadağda bulunan ofis ekibimiz, Karadağ’da kuracağınız şirketin kuruluş işlemleri için gerekli tüm evrakların hazırlanmasında sizlere destek olmaktadır. Hazırlanan evraklar tarafınızdan Podgorica ofisimize gönderilmekte ve orada şirket kuruluşu sizin adınıza gerçekleştirilmektedir. Kuruluş başvurusu yapıldıktan ve şirket kurulduktan sonra danışmanınız sizi Karadağ’a davet edecektir. Ardından yapmanız gereken bireysel işlemler ile ilgili sizi bilgilendirmektedir. Bu işlemlerin her aşamasında ofis yetkililerimiz tarafından yönlendirilerek işlemleriniz kolay ve ivedi bir şekilde gerçekleşecektir. Daha sonra Karadağ’da oturma ve çalışma izniniz için yasal süre başlatılacaktır. Tüm bu işlemler ortalama 2 gün sürmektedir ve işlemlerin bitmesi ile ofis yetkililerimiz sizlere havalimanına kadar eşlik etmektedir.

Karadağ’daki şirketiniz kurulduktan sonra da şirketimizin sizlere sunduğu danışmanlık hizmeti devam edecektir. Şirketin faaliyete geçmesi için gerekli yasal süreç ve prosedürler için de sizlerle irtibatı kesmeyecektir.  Uzman kadromuz yasal mevzuatı yakından takip etmekte ve herhangi bir değişiklik halinde sizleri bilgilendirmekte ve süreci birlikte yürütmektedir. Yıl sonu değişim ve düzenlemelerin hazırlanmasında uygun süre zarfında sizleri bilgilendirerek gerekli evrak kontrolleri tarafımızdan yapılmaktadır. Bu süreç 5 yıl sürmekte ve 5. yıl sonunda sizler de kalıcı oturum ve çalışma izninizi elde etmiş olacaksınız.

Türk vatandaşları için Karadağ’a vize gerekmemektedir.

Karadağ hükümeti tarafından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulaması yoktur. Mevcut T.C. Pasaportunuzla ülkeye giriş yapabilir ve 90 gün boyunca Karadağ’da ikamet edebilirsiniz.

Karadağ Yugoslavya’nın dağılmasından sonra 3 Haziran 2006 tarihinde Sırbistan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmiştir.  Parlamenter demokrasi ile yönetilen Karadağ Avrupa Hukuk sitemini benimsemiştir. Bu nedenle yatırımcılara uyguladığı yasal mevzuatta yerli ve yabancı ayrımı bulunmamaktadır.

Karadağ nüfusunun %65’ini Karadağlılar oluşturmaktadır. Arnavutlar ise ülkenin %17’sini oluşturmaktadır. Kalan nüfusu ise Boşnak ve Arnavut kökenli Müslüman azınlık oluşturmaktadır.  Bunun yanında Karadağ’da Ortodoks, Katolik ve Protestan Hristiyan, Müslüman ve Yahudi olmak üzere çok kültürlü bir yapı bulunmaktadır. Müslüman nüfus ülkenin yaklaşık %20’sini oluşturduğundan Türkiye’den gidenler Müslüman kültürden uzaklaşmış sayılmayacaktır. Rahatlıkla ibadet ve yaşam tarzına uygun mekan ve hizmetlere ulaşabilecektir.

Karadağ her şeyden önce bir turizm ülkesidir. Bu nedenle her türlü yaşam tarzına hoşgörü ile bakılmaktadır. Karadağ’da yaşayan ve çalışan yabancıların ayrımcılığa uğraması mümkün değildir. Ayrıca Karadağ ülke olarak çok kültürlü bir yapıya sahiptir. Bu nedenle yabancılar için herhangi bir zorlayıcı şart bulunmamaktadır. Karadağ’da gece hayatı Budva ve Podgorica gibi şehirlerde son derece renklidir. Bu iki şehir barlar, gece kulüpleri ve eğlence mekanları yönünden oldukça zengindir

Karadağ dağlık bir alanda kurulmuştur ve ulaşım imkanları yer yer zorlayıcı olabilmektedir. Ancak Potgorista ve Tivat olmak üzere iki havaalanı bulunmaktadır. Türkiye’den bu havaalanlarına uçuş mevcuttur. Yaklaşık 1 saat 50 dakikalık bir uçuşla Karadağ’a ulaşmanız mümkündür.

Karadağ’da hayat pek çok Avrupa ülkesine göre son derece ucuzdur. Hatta 40 Avrupa ülkesi arasında 12. Sıradadır. Bir kişinin aylık ortalama masrafı ev kirası dahil 800 Euro’dur ve bu rakam Avrupa otalamasının oldukça altındadır.

Türkiye Cumhuriyeti sürücü belgesi Karadağ’da kısa bir süre geçerlidir. Uzun süreli kalımlarda Karadağ sürücü belgesi edinme zorunluluğu bulunmaktadır.

Karadağ’da 6 ile 14 yaş arasında yapılan ilk öğretim zorunludur. Eğitim dili Sırp-Hırvatça’nın Karadağ Lehçesidir.

Bilindiği gibi Karadağ bir Akdeniz ülkesidir ve kıyı bölgelerde Akdeniz İklimi hakimdir. İç bölgeleri ise dağlık bir coğrafyaya sahiptir. Bu nedenle karasal iklim hakimdir. Karadağ’ın büyük şehirlerinde sıcaklık çok nadir sıfırın altına düşmektedir. Bu nedenle özellikle yaz turizmini tercih eden Avrupalıların en çok ziyaret ettiği ülkeler arasındadır. Kıyı şeridinde günlük ortalama güneşlenme süresi 10 saati bulmaktadır.

Karadağ’ın AB’ye tam üyeliği tamamlanmamış ancak 2007 yılı itibari ile aralarında İstikrar ve Ortaklık Anlaşmasına varılmıştır. 2010 yılı itibari ile de Karadağ AB’ye aday ülke olmuş ve 2012 yılında da tam üyelik müzakereleri başlamıştır. AB tam üyeliğe uyum yasalarından 35 başlığın tamamı açılan Karadağ’ın tam üyeliğinin 2025 yılında gerçekleşmesi beklenmektedir.

Karadağ’da oturma ve çalışma vizesi alanlar, AB’ye tam üyelik gerçekleşmesi ile tüm AB ülkelerini kapsayan Schengen vizesi sahibi olacaktır. Bu vize sizlere tüm AB ülkelerine vizesiz girme imkanı sağlayacaktır.

Karadağ 29 Nisan 2012 tarihinden itibaren Dünya Ticaret Örgütü üyesidir.

Karadağ’da şirket kurmak için gerekli minimum sermaye miktarı 1 Euro’dur.

Karadağ’da şirket kurmanız için orada ikamet zorunluluğunuz yoktur. Başlangıçta kuracağınız şirketin aktif olması da gerekmemektedir. Ancak kurulumdan sonraki 1 yıl içinde gerekli sosyal güvenlik primlerinin yatırılması, muhasebe kayıtlarının düzenli tutulması beyannamelerin yasal süresinde verilmesi kısaca şirketin resmi makamlar nezdinde devamlılığı Karadağ’da oturma ve çalışma izinleri için yeterli olacaktır. Bu süreç 5 yıl devam etmekte ve 5. yıl sonunda oturum ve çalışma izni alınmaktadır.

Karadağ’da emlak satın alma yoluyla elde edilen oturum hakkı bir nevi vize niteliğindedir ve gerçek oturum hakkı değildir. Pratikte çoğu kişi bu vizeyi oturma izni olarak ifade etse de teknik olarak aynı şey değildir ve yasal prosedürü farklıdır. Bu prosedüre göre mülkün satılması ile oturum hakkı ortadan kalkacaktır. Ayrıca emlak alımı ile elde edilen oturum izinleri AB’ye tam üyelik gerçekleşmesi ile iptal edilecektir. Bu surum daha önce Romanya ve Bulgaristan’da da yaşanmıştır. Ayrıca yanlış bilinen bir konu da emlak alımı ile vatandaşlık elde edileceğidir ki bu mümkün değildir. Karadağ’da vatandaşlık alabilmek için ülke ekonomisine bir değer kattığınızı gösteren, vergi, sigorta vs. gibi beyanlarınız esastır.

Karadağ’da gelir ve kurumlar vergisi oranları %9’dan başlamaktadır. Şirketinizin kurulumu ile Karadağ’da yapacağınız bir ticari faaliyette dünyanın her yerine fatura kesebilir ya da dünyanın her yerinden aldığınız faturayı kayıtlarınıza geçirebilirsiniz. Aynı şekilde dünyanın her yerinde yaptığınız bir masrafı vergiden düşme imkânınınız vardır.

Yabancı yatırımcıların tıpkı yerliler gibi her türlü ev, arsa, işyeri ve inşaat alanı satın alması ve istediği şekilde tasarruf etmesi mümkündür. Ayrıca yabancı yatırımcılar da yerliler gibi aynı miras hukukuna tabi tutulmaktadır.

Karadağ’da personel çalıştırma maliyetleri diğer Avrupa ülkelerine nazaran son derece düşüktür. Örnek verecek olursak vasıfsız düz bir işçinin aylık maaşı 450 Euro’dur.

Evet. Karadağ’da elde edilen her kazanç, vergisi ödendikten sonra istenilen ülkeye rahatlıkla transfer edilebilir.

Hayır. Yabancı yatırımcılarla yerli yatırımcılar arasında farklı uygulamalar yoktur. Yerli yatırımcının sahip olduğu hak ve yükümlülüklerin tamamına yabancı yatırımcılar da sahiptir.

Evet. Karadağ’ı AB’ye tam üyeliği gerçekleşmemiş olmasına rağmen yapılan anlaşmalar gereği Karadağlıların serbest dolaşım hakkı vardır.